wtorek, 11 października 2016
Czekoladowa szarlotka z budyniem
Składniki:
*na ciasto
- 1/2 szklanki kakao
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 375g masła
*dodatkowo
- 750ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekane masło, żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy na średnią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, później wykładamy je na cisto i posypujemy bulką tartą wymieszaną z 1 łyżką cukru.
4. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka a pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka, na samą górę ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:kruchebabeczki
*na ciasto
- 1/2 szklanki kakao
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 375g masła
*dodatkowo
- 750ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekane masło, żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy na średnią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, później wykładamy je na cisto i posypujemy bulką tartą wymieszaną z 1 łyżką cukru.
4. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka a pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka, na samą górę ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:kruchebabeczki
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Hm... szarlotka z budyniem... czegoś takiego jeszcze nie jadłam, a jednak trochę żyję na tym świecie ;)
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
Sporo piekę ale czekoladowej szarlotki jeszcze nie próbowałam, warto spróbować, bo jestem ogromną wielbicielką ciast czekoladowych. Ostatnio często robię https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo przypominają mi się czasy dzieciństwa. Moje dzieciaki pokochały blog czekoladowy, polecam wszystkim.
Prześlij komentarz