wtorek, 11 października 2016

Czekoladowa szarlotka z budyniem

Składniki:
*na ciasto
- 1/2 szklanki kakao
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 375g masła
*dodatkowo
- 750ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 kg jabłek

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekane masło, żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy na średnią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, później wykładamy je na cisto i posypujemy bulką tartą wymieszaną z 1 łyżką cukru.
4. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka a pozostałe mleko zagotowujemy.  Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka, na samą górę ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:kruchebabeczki

3 komentarze:

Stara Kobieta pisze...

Hm... szarlotka z budyniem... czegoś takiego jeszcze nie jadłam, a jednak trochę żyję na tym świecie ;)

Dagmara Fafińska pisze...

Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

Baśka pisze...

Sporo piekę ale czekoladowej szarlotki jeszcze nie próbowałam, warto spróbować, bo jestem ogromną wielbicielką ciast czekoladowych. Ostatnio często robię https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo przypominają mi się czasy dzieciństwa. Moje dzieciaki pokochały blog czekoladowy, polecam wszystkim.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne