poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Soczewica z ziemniakami i fetą

Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- kawałek fety

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, a paprykę nieco drobniej.
2. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, wlewamy pomidory z puszki.
3. Po chwili wsypujemy soczewicę i wlewamy szklankę bulionu, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie, jeżeli jest taka potrzeba dolewamy więcej bulionu.
3. Na końcu wsypujemy tymianek, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Soczewicę z warzywami wykładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi