sobota, 9 kwietnia 2016

Muffiny z ricottą i pomarańczą

Składniki:
- 125g sera ricotta
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misce miksujemy maślankę z olejem, jajkiem, olejkiem, sokiem z pomarańczy i ricottą.
2. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i imbirem.
3. Na końcu do ciasta wrzucamy startą skórkę oraz skórkę kandyzowaną, mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min.
Inspiracja:grunttoprzepis

1 komentarze:

Niemodelka pisze...

Cudowne muffiny, uwielbiam wypieki z ricottą :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi