niedziela, 19 czerwca 2011

Ciasto agrestowe

Składniki:
*na ciasto:
- 260g mąki krupczatki
- 125g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 *na piankę:
- 3 białka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 100g cukru pudru
*dodatkowo:
- 300g agrestu
- kaszka manna do obsypania formy

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Dokładnie zagniatamy ciasto, 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalki, resztę do lodówki na ok. 1 godz.
2. Małą blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Na ciasto kładziemy umyty agrest (większe kulki można poprzecinać).
3. Białka ubijamy, dodajemy budyń,cukier, dalej miksując na gładką masę. Wylewamy ją na owoce.
4. Ciasto  z zamrażalnika trzemy na tartce i posypujemy na piankę.
5.Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika-pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

12 komentarze:

asieja pisze...

nie mogę doczekac sięagrestu w naszym ogrodzie. by upiec takie pyszne ciasto..

ale babka pisze...

ooooooo pierwszy przepis z "agrestem" w tym roku na jaki trafiłam:) prezentuje się bardzo smacznie!

manoria pisze...

Bardzo lubię ciasta z agrestem, a Twoje wygląda pysznie :-) Pozdrawiam

Papaya pisze...

Nieczęsto spotyka się ciasta z agrestem... a szkoda, bo są pyszne a agrest ma wiele cennych wartości odżywczych.
Wygląda przepysznie ! :)

zauberi pisze...

raz robiłam ciasto z agrestem, pięknie wyglądało ale po otworzeniu tortownicy wszystko wypłynęło :D z Twoim na pewno by tak nie było :) czas się przełamać

Anonimowy pisze...

Robiłam to ciasto w zeszłym roku wielokrotnie i właśnie piekę je dziś ponownie. Jest pyszne!

Anonimowy pisze...

co znaczy mała blaszka?

Pokochaj gotowanie pisze...

ja miałam blaszkę o wymiarach ok. 20x26

Anonimowy pisze...

dziękuję za informacje o blaszce ! dzisiaj robię ciasto !

Anonimowy pisze...

Ciasto rewelacja ją pomieszalam agrest z borowka amerykańska jest slodsze.Dosłownie palce lizac .Polecam

Anonimowy pisze...

Czy budyn ktory dodajemy do pianki ma byc ugotowany czy prosto z torebki?

Kasia

Pokochaj gotowanie pisze...

Prosto z torebki (w proszku).

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi