środa, 13 kwietnia 2016

Galaretka z jajkami przepiórczymi

Składniki:
- ok. 10 jajek przepiórczych
- kilka pomidorków koktajlowych
- ok. 200g szynki konserwowej
- 3/4 szklanki zielonego groszku
- ok. 2 ugotowane marchewki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 3,5 szklanki domowego bulionu
- 6 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia. Na dnie formy układamy połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych oraz pomidorki koktajlowe i kilka listków natki pietruszki, całość zalewamy niewielką ilością bulionu i wkładamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
2. Następnie do formy wsypujemy odsączony groszek, zalewamy bulionem, tak by go przykrył i wkładamy tak jak poprzednio do lodówki.
3. Na groszek kładziemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, zalewamy bulionem i wkładamy do lodówki.
4. Gdy galaretka zastygnie układamy ostatnią warstwę, czyli plasterki marchewki, zalewamy pozostałym bulionem i także wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
5. Gdy galaretka dobrze stężała delikatnie wyciągamy ją z formy.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi