wtorek, 15 grudnia 2015

Zupa z kurczaka z winem i serem pleśniowym

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 30dag małych pieczarek
- 5 dag sera pleśniowego lazur
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu
- 300ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 litr bulionu
- oregano
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, następnie wrzucamy kurczaka, po kilku minutach pieczarki, po chwili wsypujemy mąkę, przesmażamy.
2. Całość zalewamy winem, gdy alkohol się lekko zredukuje wlewamy bulion, wsypujemy ryż, zioła i gotujemy ok. 30 min. (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać wodę).
3. Pod koniec dodajemy pokruszony ser, gotujemy aż całkowicie się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem.


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi