sobota, 5 grudnia 2015

Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem

Składniki:
- 20 dag wędzonej piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- 150ml śmietany 18%
- 1 szklanka puree z dyni***
- ok. 200g makaronu
- chili
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Czosnek i cebulę siekamy, kurczaka i pomidory kroimy w kostkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek (na oleju z pomidorów), następnie dodajemy pomidory, kurczaka, a po chwili puree z dyni i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, na końcu mieszamy z ugotowanym makaronem.
***Puree z dyni przygotowujemy zaczynając od oczyszczenia i upieczenia do miękkości dyni w piekarniku, a następnie jej zmiksowanie na gładką masę.
Inspiracja:Figa S-makiem



0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi