czwartek, 3 grudnia 2015

Naleśniki dyniowe

Składniki:
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni***
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, olej, puree i dokładnie mieszamy trzepaczką. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
2. Na rozgrzanej suchej lub z małą ilością oleju patelni smażymy cienkie naleśniki, delikatnie przewracając. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z twarożkiem.
***Puree może przygotować zaczynając od upieczenia do miękkości oczyszczonej dyni, a następnie zmiksowanie jej na gładką masę.
Inspiracja:filozofiasmaku

1 komentarze:

http://cynamon.net.pl pisze...

Mają piękny kolor ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi