poniedziałek, 12 października 2015

Kotlety po cygańsku

Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- ok.500g pieczarek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na oleju, aż płyn, który powstanie podczas smażenia odparuje. Pod koniec mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy, aby powstały kotlety. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozmąconych i przyprawionych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
3. Usmażone mięso układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym kotlecie rozkładamy masę pieczarkową, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety dodatkowo można posmarować ketchupem.

1 komentarze:

Olka pisze...

Dawno temu jadłam gdzieś takie, pamiętam, że bardzo mi smakowały. Teraz będą za mną chodzić :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi