niedziela, 18 października 2015

Kokardki z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym

Składniki:
- 300g pieczarek
- 500g filetu z kurczaka
- 250g świeżego szpinaku
- ok. 150g surowego boczku
- 5 ząbków czosnku
- 300ml śmietany 30%
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka świeżego tymianku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ok. 300g makaronu kokardki
- parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, odkładamy na talerz.
3. Śmietanę zagotowujemy z miażdżonym czosnkiem, ostawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę w małe paski, warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni, pod koniec dodając szpinak, by lekko zwiędnął.
6. Do dużego garnka przekładamy wszystkie warzywa, kurczaka, boczek, zalewamy śmietaną, gotujemy, by sos się zredukował. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy, jeśli jest potrzeba przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
7. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.


1 komentarze:

Olka pisze...

Poproszę taki obiad, jest wszystko co lubię.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi