piątek, 18 września 2015

Krokiety z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

Składniki:
*na krokiety
- 400g obranych ziemniaków
- 250g ugotowanej piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 garść tartego parmezanu
- 3 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- chili
*do panierki
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gotowe odcedzamy, mielimy lub dokładnie ugniatamy, studzimy.
2. Kurczaka i pomidory drobno kroimy, jeżeli groszek jest mrożony gotujemy go do miękkości, następnie siekamy.
3. Do miski wrzucamy ziemniaki, mięso, groszek, pietruszkę, oregano, zmiażdżony czosnek, pomidory, parmezan, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
4 W dłoni formujemy małe wałeczki, które obtaczamy najpierw w mącę, później w roztrzepanym jajku, przyprawionym solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Krokiety smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, gotowe wyciągamy na papierowy ręcznik.
5. Przygotowanie sosu zaczynamy od wymieszania jogurtu z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone krokiety podajemy z sosem koperkowym.
Inspiracja:plateofjoy

1 komentarze:

Chabrowa pisze...

Smakowicie wyglądają :)
Moje-ukochane-czytadelka

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi