czwartek, 16 lipca 2015

Kotleciki z soi i płatków owsianych w orzeźwiającym sosie

Składniki:
*na kotleciki
- 1 szklanka ugotowanej soi
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC
- kawałek bulwy selera
- 1 cebula
- ostra i słodka papryka w proszku
- 1 łyża posiekanego koperku
- sól i pieprz
- 1 op. płatków migdałowych
- olej do smażenia
*na sos
- ok. 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką wody, zagotowujemy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Seler obieramy, ścieramy na dużych oczkach i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, aż warzywa zmiękną.
3. Do miski wsypujemy soję, miksujemy ją na gładko, następnie dodajemy płatki owsiane, podsmażone warzywa, koperek, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe kruszymy i przesypujemy do miski. W dłoni formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w płatkach migdałowych.
5. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki na złoty kolor, bardzo delikatnie przewracając. Z patelni przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Jogurt grecki mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz.
7. Gotowe kotleciki podajemy z sosem jogurtowym.

 
 
Gotuj w zdrowym stylu

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi