wtorek, 14 lipca 2015

Chrupiące paluchy rybne

Składniki:
- 500g białej ugotowanej ryby
- 40g suszonych grzybów
- 50g śmietankowego serka, np. kanapkowy
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- ok. 20g bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy kilka godzin, następnie gotujemy 15 min., studzimy i kroimy na drobno.
2. Rybę rozdrabniamy, jeśli jest potrzeba pozbywamy się ości.
3. Do miski wrzucamy grzyby, rybę, dodajemy chrzan, jedno jajko, 10g bułki tartej, serek, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy paluchy (jeżeli jest zbyt lepka można dodać odrobinę bułki).
4. Każdy paluch obtaczamy w roztrzepanym jajku i pozostałej bułce, następnie smażymy w rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką.


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi