poniedziałek, 4 maja 2015

Pieczona dynia piżmowa

Składniki:
- 1 średnia dynia piżmowa "butternut" "butelkowa"
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- ok. 125g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek z pestkami, następnie nacinamy ją tak, by powstała kratka. Układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Dynię smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 50 min, aż zmięknie.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, później dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, szpinak, smażymy aż warzywa zmiękną.
3. Szpinak i paprykę mieszamy z pokruszonym serem i słonecznikiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gdy dynia będzie prawie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika, wypełniamy przygotowanym farszem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15min. Podajemy na gorąco.
Inspiracja:happyblueberry

 
 

3 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

bardzo lubię dynię piżmową, w szczególności w tak smacznej wersji!

Magdalena Kuchaja pisze...

coś wspaniałego!

Anonimowy pisze...

Pyszna.polecam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi