piątek, 10 kwietnia 2015
Pascha Wielkanocna
Składniki:
- 2 litry mleka 3,2%
- 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%
- 1 laska wanilii
- 6 jajek
- 250g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150g bakalii (posiekane orzechy, żurawina, rodzynki itp.)
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- kilka łyżek śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilii przecinamy, wrzucamy do mleka, które zagotowujemy.
2. Jajka dokładanie mieszamy ze śmietaną i powoli wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy ok. 5 min., aż płyn się zważy i podzieli na ser i serwatkę (pamiętać, aby cały czas mieszać).
3. Wyciągamy laskę wanilii, studzimy. Sitko wykładamy ściereczką lub podwójną gazą i odcedzamy ser. Pozostawiamy na kilka godzin, następnie odciskami, jednak nie za mocno, by pascha nie była zbyt sucha.
4. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej ser. Gdy masa będzie jednolita, wsypujemy bakalie, mieszamy łyżką. Masę wykładamy do miski wyłożonej gazą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia paschę wyciągamy z miski, można polać białą czekoladą, rozpuszczoną z kilkoma łyżkami śmietany w łaźni wodnej, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:domowe-wypieki
- 2 litry mleka 3,2%
- 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%
- 1 laska wanilii
- 6 jajek
- 250g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150g bakalii (posiekane orzechy, żurawina, rodzynki itp.)
*dodatkowo
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- kilka łyżek śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilii przecinamy, wrzucamy do mleka, które zagotowujemy.
2. Jajka dokładanie mieszamy ze śmietaną i powoli wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy ok. 5 min., aż płyn się zważy i podzieli na ser i serwatkę (pamiętać, aby cały czas mieszać).
3. Wyciągamy laskę wanilii, studzimy. Sitko wykładamy ściereczką lub podwójną gazą i odcedzamy ser. Pozostawiamy na kilka godzin, następnie odciskami, jednak nie za mocno, by pascha nie była zbyt sucha.
4. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej ser. Gdy masa będzie jednolita, wsypujemy bakalie, mieszamy łyżką. Masę wykładamy do miski wyłożonej gazą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia paschę wyciągamy z miski, można polać białą czekoladą, rozpuszczoną z kilkoma łyżkami śmietany w łaźni wodnej, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:domowe-wypieki
Etykiety:
Desery
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
bardzo fajny przepis, uwielbiam paschę.
Straszną ochotę mi robisz. Uwielbiam paschę, a nie jadłam już... zbyt długo :)
Miałam okazję próbować paschę i jest na prawdę pyszna, ale sama jeszcze nie robiłam :)
Prześlij komentarz