czwartek, 12 marca 2015

Zupa z warzywami i kuskusem

Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- suszona bazylia
- olej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana przekrawamy na pół, solimy z każdej strony i odkładamy na ok. 20 min., aż puści wodę, następnie go płuczemy i kroimy w kostkę.
2. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki, bakłażana, pomidory z puszki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
3. Kaszę zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy i zostawiamy na 5 min., pod przykryciem.
4. Do miękkich warzyw wrzucamy kaszę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, cynamonem i oregano, chwilę gotujemy.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi