sobota, 28 marca 2015

Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą

Składniki:
- 1kg obranej marchwi
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 250g sera feta
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku, przykrywamy i odkładamy na kilka minut, by wchłonęła płyn. Dodajemy do niej posiekaną natkę, przyprawiamy do smaku solą.
3. Do zupy dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera, miksujemy na gładki krem, na końcu przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
4. Krem podajemy z wcześniej przygotowanym kuskusem oraz z pozostałym pokruszonym serem feta.
Inspiracja:kalejdoskopkulinarny

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

pyszna zupa!

Olka pisze...

Świetnie wygląda ta zupa, niestety ostatnio przekonałam się, że nie mam co podawać Mężowi zupy z kaszą, więc chyba takiej nie zrobię. Ale mogę sobie popatrzeć i pozazdrościć :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi