niedziela, 8 marca 2015

Kurczak w winie z warzywami

Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 spore plastry boczku
- 250g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 średni batat
- 1 cebula
- suszony tymianek
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Jeśli wytopiło się mało tłuszczu dolewamy trochę oleju i dorzucamy do boczku posiekaną cebulę, czosnek, następnie obrane i pokrojone w kostkę marchewki i batat.
2. Do warzyw wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, przyprawionego solą i pieprzem, po kilku minutach dodajemy plasterki pieczarek, chwilę jeszcze smażymy, zalewamy winem.
3. Wlewamy bulion, koncentrat, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok. 20 min., aż kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.
4.Gotowe danie podajemy z ziemniaczanym puree oraz z natką pietruszki.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi