środa, 4 lutego 2015

Kokosanki

Składniki:
- 250g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 60g masła
- 150g cukru
- 2 białka

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 100g cukru, mieszamy, aby cukier się nie skarmelizował (nie musi się rozpuścić), następnie mieszamy z wiórkami.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 50g cukru, a po chwili mąkę. Na końcu ubite białka łączymy z wcześniej przygotowanymi wiórkami.
3. W dłoni formujemy małe kulki, które układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kokosankę lekko spłaszczamy (warto od czasu do czasu zwilżyć dłonie wodą, co ułatwi nam to formowanie kulek).
4. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Inspiracja:ilovebake

4 komentarze:

Gotuje na co dzień pisze...

ŚWIETNE CIACHA;) POLECAM ''SADLAKI Z MARMOLADĄ''
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/sadlaki.html

klaudyna148 pisze...

Uwielbiam te kokosowe ciasteczka, pycha :)

Martha pisze...

Pyszności! :)
Bardzo mi się podoba ten przepis!

Foodmania pisze...

kokosanki to takie wdzięczne ciasteczka ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne