wtorek, 16 grudnia 2014

Zupa krem z chrzanu i jabłek

Składniki:
- 1 por (biała część)
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika
- ok. 3/4 litra bulionu warzywnego
- ok. 200g gęstej śmietany 12%
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- świeży tymianek

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, por, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, wrzucamy obrane i pokroje jabłka i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Pod koniec wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, po kilku minutach zestawiamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Chwilę podgrzewamy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym tymiankiem i pieczywem.


2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

bardzo ciekawy przepis na zupę krem, niespotykany i na pewno wart wypróbowania! :)

Olka pisze...

Bardzo ciekawy przepis, aż sobie zapisałam do wypróbowania.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi