czwartek, 18 grudnia 2014

Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami

Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 białko
- 5 średnich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 50g śmietany 22%
- 100g sera camembert
- 5 łyżek mleka
- 20g orzechów włoskich
- świeży tymianek
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Śmietanę mieszamy z jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ciasto francuskie formujemy na kształt kwadratu, na środek wykładamy pieczarki, układamy pokrojony w plastry ser, zawijamy boki, tak by powstały wyższe brzegi, wlewamy masę śmietanową, tak by nie wyleciała poza ranty ciasta. Posypujemy pokrojonymi orzechami. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.
4. Tartę pieczemy ok. 20 min., w 200 stopniach, aż środek się zetnie, a ser roztopi. Gotowe danie posypujemy świeżym tymiankiem. Podawać na ciepło lub zimno.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi