niedziela, 28 grudnia 2014

Śledzie w sosie salsa

Składniki:
- 400g śledzi małosolnych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 5 krążków ananasa
- 3/4 szklanki soku z ananasa
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego  imbiru
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- chili
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Jeśli śledzie są bardzo słone można je wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. Następnie kroimy je w kawałki ok. 3 cm.
2. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, następnie dodajemy cienko poszatkowaną marchewkę, paprykę. Po 5 min. wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę, wlewamy sok, przecier, miód i gotujemy kilka minut. Na końcu przyprawiamy do smaku chili, solą, pieprzem oraz octem.
3. Do wystudzonego sosu wkładamy śledzie, całość przekładamy do słoika i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
Inspiracja:gdywbrzuchuburczy

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Świetny przepis, na pewno kiedyś wypróbuje :) Sory że troche nie w temacie , ale co myślicie o takim zestawie garnków ? http://www.ceneo.pl/33157547#pid=7376

Pokochaj gotowanie pisze...

Jeżeli mają grubsze dno, a uszka i uchwyt od pokrywki się nie nagrzewa to myślę, że warto je kupić.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi