czwartek, 13 listopada 2014

Pomidorowa rolada

Składniki:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 50g startego żółtego sera
- 50g mąki ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 opakowania serka kremowego pomidory i bazylia Apetina

Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy, stopniowo dolewając gorącej wody, powinna powstać puszysta masa. Następnie dodajemy koncentrat, słodką paprykę, żółty ser, ole,j miksujemy.
2. Do masy wsypujemy przesianą mieszankę mąki ziemniaczanej, pszennej i proszku do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
3. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą pomidorową. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 22x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok. 10 min. Gotowe wyjmujemy z blachy i studzimy (ciasto jest elastyczne, więc nie trzeba zawijać w ręcznik).
4. Wystudzone ciasto smarujemy serkami, delikatnie zawijamy roladę. Na końcu owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry.

Dania z serkami kremowymi

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

świetnie wygląda:)

Mariusz Kala pisze...

Trzy razy robiłam i mi opada , co robie zle , ratunku :-(

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi