piątek, 14 listopada 2014

Chlebek owsiano-bananowy

Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 dojrzałe bananany
- 3 łyżeczki oleju
- 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. Żółtka miksujemy z olejem i bananami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy wlewamy białka ubite na sztywno, delikatnie mieszamy.
2. Na samym końcu łączymy z żurawiną i płatkami owsianymi. Małą keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach, do suchego patyczka. Kroimy dopiero, gdy chlebek całkowicie wystygnie. Doskonale smakuje z twarogiem, czy z samym masłem.
Inspiracja: silasmaku


6 komentarze:

Justyna | blog.darygrecji.pl pisze...

Wygląda i pewnie smakuje cudownie:)

Justyna Żak pisze...

wygląda pysznie:)

Magdalena Kuchaja pisze...

świetny przepis!

cukierkowegotowanie pisze...

Skorzystałam z Twojego przepisu, trzeba przyznać-okazał się pyszny!

zufik pisze...

Obłędny, uwielbiam chlebki bananowe, a owsiany brzmi rewelacja :)

gin pisze...

Taka zdrowsza wersja ciasta, idealna na drugie śniadanie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi