wtorek, 7 października 2014

Muffiny z dynią i daktylami

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka startej dyni na dużych oczkach
- 100g suszonych daktyli

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy jajko z kefirem, miodem i olejem, dodajemy stopniowo suche składniki, dokładnie mieszamy łyżką.
2. Na końcu dodajemy startą dynię i pokrojone daktyle, mieszamy. Do formy na muffiny wypełnionej papilotkami nakładamy ciasto (może być do pełna).
3. Babeczki pieczemy ok. 20 min., w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją.
Inspiracja: wkrainiesmaku


4 komentarze:

RedHead pisze...

Pyszne maleństwa :)

Magdalena Kuchaja pisze...

pyszne muffiny i to z moją ukochaną dynią ;)

Antenka pisze...

ojej! lepiej się nie dało dobrać składników:) pycha, idealne!

gin pisze...

Mmm, pychotki :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi