poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pesto z cukinii i pomidorów

Składniki:
- ok. 200ml koncentratu pomidorowego
- 1,5kg obranej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Inspiracja: elka72


3 komentarze:

http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/ pisze...

na pewno przepysznie smakuje :)

Kasia pisze...

Dobry pomysł, ciekawa jestem smaku tej pasty :)

Magdalena Kuchaja pisze...

pyszna, zdrowa i bez konserwantów! ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi