poniedziałek, 16 czerwca 2014

Tarta z anchois

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 100g masła
- 1/2 łyżeczki soli
*na nadzienie
- 1 mały słoiczek filetów anchois
- 60dag cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do smarowania
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku, mieszamy z mąką, dodajemy sól, jajka, miękkie masło, zagniatamy ciasto, oprószamy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło.
2. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oliwie, posypujemy tymiankiem i dusimy ok. 15 min. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Okrągłą formę wysmarowaną oliwą wykładamy ciastem, formując wyższe i grubsze boki. Na cieście równomiernie rozkładamy wystudzony farsz cebulowy, na wierzchu układamy połówki oliwek oraz anchois. Boki ciasta smarujemy oliwą. Pieczemy ok. 25 min., w 200 stopniach, aż ciasto nie będzie surowe. Doskonale smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego.

1 komentarze:

Antenka pisze...

świetna:) robiłam kiedyś zapiekankę z anchois i wyszła obłędna:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi