piątek, 6 czerwca 2014

Makaron z szynką i groszkiem w sosie śmietanowym

Składniki:
- 100g szynki gotowanej
- 60g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki bulionu
- 100ml śmietany słodkiej 18 %
- sól i pieprz
- oliwa
- 200g makaronu tagliatelle
- parmezan

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, następnie wsypujemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 min.
2. Po tym czasie wlewamy śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
4. Gotowy makaron mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem, chwilę podgrzewamy. Przed podaniem można posypać serem.


3 komentarze:

Michał Szen pisze...

kurcze, proste danie a nigdy na to nie wpadłem aby zrobić takie połączenie. którego dnia wypróbuję.
Pozdrawiam
Michał
www.szkola-doberman.pl

Kasia pisze...

Wygląda bardzo smacznie, dotąd podobne połączenie kojarzyło mi się tylko z sałatką :)

Antenka pisze...

prosto, a jakże smacznie! kocham takie makarony!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi