czwartek, 12 czerwca 2014

Drożdżowe ślimaki z nadzieniem wiśniowo-migdałowym

Składniki:
*na ciasto
- 400g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
- 6 łyżek cukru
- 50g drożdży
*na nadzienie
- 300g konfitury wiśniowej
- 100g posiekanych migdałów
*dodatkowo
- 1 cytryna
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy, tak aby było letnie. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże, mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty rozczyn, masło, wyrabiamy ręką ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać trochę mąki), formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyrabiamy, podsypując nieco mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy konfiturą, posypujemy migdałami, zawijamy na kształt rolady (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na kilka 5cm plastrów, które układamy w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy, dość luźno obok siebie.
4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotowe ślimaczki studzimy, następnie lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

3 komentarze:

Monica pisze...

Fantastyczne! Ostatnio mam fioła na punkcie migdałów i do wszystkiego je wrzucam. Świetny przepis.

Pozdrawiam serdecznie!

Kulinarne Inspiracje pisze...

uwielbiam je :)

Kasia pisze...

Jakie apetyczne! Częstuję się jednym :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi