piątek, 23 maja 2014

Ziemniaczana z pesto i makaronem

Składniki:
- 2 marchewki
- 40dag obranych ziemniaków
- kawałek boczku
- 1 cebula
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki bulionu
- 150ml słodkiej śmietany 18%
- bazyliowe pesto
- olej
- 10dag makaronu
- sól i pieprz
- parmezan

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki, smażymy 5 min. Zalewamy bulionem oraz mlekiem i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy kilkoma łyżkami pesto, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać parmezanem.

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda smacznie:)

Kasia pisze...

Ostatnio mam smaka na pesto, więc zupka do wypróbowania :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi