czwartek, 1 maja 2014

Kora orzechowa z brzoskwiniami

Składniki:
*na ciasto
- 10 białek
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 200g rodzynek
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
*na krem
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- syrop z 2 puszek brzoskwiń
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 400g masła
- 1 op. cukru waniliowego
*dodatkowo
- 2-3 paczki delicji pomarańczowych
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- brzoskwinie z 2 puszek

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto dzielimy na dwie części, ponieważ należy upiec dwa osobne blaty. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy stopniowo żółtka oraz bakalie wymieszane z dwiema łyżkami mąki i jedną łyżeczką proszku. Wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. (aż się zezłoci). Tak samo postępujemy z drugim blatem.
2. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy budynie, następnie dokładnie mieszamy z żółtkami i łyżką mąki. Brzoskwinie odsączamy i pozostawiamy do dekoracji, a sok zagotowujemy. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy budynie i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta, jednolita masa, studzimy. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy wystudzony budyń, ucieramy do momentu uzyskania jednolitego kremu.
3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak tylko 3 szklanek wody, studzimy.
4. Jedną część ciasta pozostawiamy na blaszce (pamiętać o wyciągnięciu papieru), odrobinę nasączamy kawą rozpuszczoną w 1/2 szklance wody, wykładamy 3/4 kremu i układamy delicje. Wierzch przykrywamy drugim, również nasączonym blatem ciasta, lekko dociskamy, smarujemy pozostałym kremem, układamy pokrojone w plastry brzoskwinie i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Inspiracja: rozowapatera


2 komentarze:

Kuchnia domowa Ani pisze...

To jedno z moich ulubionych ciast!

Alina W. pisze...

Uwielbiam to ciasto!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi