poniedziałek, 31 marca 2014

Ryż pod budyniową pierzynką

Składniki:
- 100g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 3-4 łyżki cukru
- cynamon
- 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy  w lekko osolonej wodzie. Gotowy odsączamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego odrobiną masła.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i prużymy z kilkoma łyżkami cukru i wody, by lekko zmiękły.
3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy.
4. Na ryżu układamy masło pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy cynamonem, wykładamy podprużone jabłka i ponownie posypujemy cynamonem. Na samym końcu wylewamy budyń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Danie podajemy na gorąco lub gdy ostygnie, wtedy łatwiej się kroi. Można posypać cynamonem, czy czekoladą.


2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

lubię takie pomysły:)

Justyna z Olemole pisze...

Zaintrygowałaś mnie tym daniem. Długo się je robi? Ostatnio zastanawiałam się nad szybkim deserem po obiedzie i to chyba byłoby idealne:)

Mój najnowszy wpis na blogu pt. "Jak fotografować jedzenie?", może się przydać miłośnikom gotowania: http://blog.olemole.pl/jak-fotografowac-jedzenie/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi