czwartek, 13 marca 2014

Meksykański król imprezy

Składniki:
- 1/2kg mięsa mielonego
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała sałata lodowa
- 3 pomidory
- 1/2kg pieczarek
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- 400ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- paczka chipsów tortilla
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, koncentrat i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również podsmażamy, aż wyparuje nadmiar płynu, który pojawi się podczas smażenia, przyprawiamy, studzimy.
3. W przezroczystej misce układamy warstwy: sałata porwana na kawałki, pokrojone w kostkę pomidory, usmażone mięso, pieczarki, odsączona kukurydza i fasolka.
4. Jogurt mieszamy z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę, następnie posypujemy startym żółtym serem, połamanymi kilkoma chipsami, boki dekorujemy całymi chipsami.


5 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda świetnie:)

Kasia pisze...

Wygląda niesamowicie dekoracyjnie :) Pycha!

whipped cream pisze...

Przepięknie to wygląda, nadaje się na imprezy :) no i do tego bardzo fajne połączenie smaków!

wedelka pisze...

Słyszałam o tej sałatce same pozytywy, ale cały czas jakoś tak do końca nie mogę się do niej przekonać :)

Anonimowy pisze...

Jest pyszna! Smakowała nam wybornie. Pominęłam chipsy, posypka z sera wystarczyła :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi