poniedziałek, 17 marca 2014

Indyjski warzywny gulasz

Składniki:
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 400ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki curry + do gotowania ryżu
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- oliwa
- sól i pieprz
- ok. 150g ryżu

Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, następnie dodajemy obrane i pokrojone marchewki oraz ziemniaki, chwilę smażymy. Później wlewamy mleczko kokosowe i ok. 750ml wody, koncentrat, wsypujemy curry, zagotowujemy.
2. Do warzyw dodajemy brokuł podzielony na różyczki i dalej gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Mąkę mieszamy z 3/4 szklanki wody, wlewamy do miękkich warzyw, zagotowujemy. Masa powinna zgęstnieć, w razie potrzeby dodajemy trochę wody lub mąki. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, curry. Danie podajemy z ugotowanym ryżem (podczas gotowania ryżu można dodać ok. 1 płaską łyżeczkę curry).

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

smaczny pomysł:)

Sylwia pisze...

Wypróbowane i bardzo smaczne :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi