środa, 11 grudnia 2013

Żeberka w kapuście

Składniki:
- 60dag mięsistych żeberek wieprzowych
- 1kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól i pieprz
- tłuszcz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby myjemy, namaczamy i gotujemy w szklance wody przez ok. 30 min. Następnie wyjmujemy je z wywaru (wywar zachowujemy) i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
2. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, solimy i obsypujemy pieprzem, zrumieniamy na gorącym tłuszczu, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę.
3. Kapustę przepłukujemy dwukrotnie w gorącej wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, później ją kroimy. Następnie dodajemy grzyby z wywarem, cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 min. Kapustę mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy żeberka i dusimy 1-1,5 godz., aż mięso będzie miękkie (od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić).

4 komentarze:

Justyna Żak pisze...

świetnie wyglądają:)

Kuchnia domowa Ani pisze...

Musiałą być pyszne - robiłam kiedy kotlety schabowe w kapuscie, bardzo nam smakowały :)

Kasia pisze...

Rozpusta! Ależ bym zjadła takie żeberka, coś cudownego :)

flips pisze...

Ostatnio chodzą mi po głowie żeberka. Myślałem o zamarynowanych w miodzie na słodko ostro. Ale takie też można rozważyć i podać z kopytkami. :D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi