poniedziałek, 9 grudnia 2013

Szaszłyki z wątróbek

Składniki:
- 50dag wątróbki drobiowej
- 30dag wędzonego boczku w plasterkach
- 30dag małych pieczarek
- 2 plastry ananasa
- oregano
- sól
- olej

Sposób przygotowania:
1. Z wątróbki usuwamy żyłki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy kroimy na połówki, a ananasa w kostkę.
2. Nadzianie szaszłyków zaczynamy od kawałka ananasa, następnie nakłuwamy wątróbkę owiniętą w plaster boczku na zmianę z pieczarką, kończąc szaszłyk ananasem.
3. Formę smarujemy olejem, układamy gotowe szaszłyki, posypujemy oregano i pieczemy przez ok. 30 min. w 200 stopniach, aż boczek się zrumieni, a wątróbka nie będzie surowa (w czasie pieczenia szaszłyki można obrócić, aby równo się opiekły). Przed podaniem posypujemy solą (nie robimy tego wcześniej, aby wątróbka pozostała miękka).

1 komentarze:

Justyna Żak pisze...

świetny pomysł i bardzo smacznie wglądają:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi