poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto czekomiks

Składniki:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 litr śmietany 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek wrzątku
- wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Tortownicę o średnicy 18cm wykładamy folią aluminiową, śmietanę dzielimy na 3 równe części.
2. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami śmietany, lekko studzimy. Pozostałą śmietanę (1/3 litra) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę, miksujemy, pod koniec wlewamy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, gdy uzyskamy gładką masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.
3. Podobnie postępujemy z czekoladą mleczną i białą, czyli każdą z osobna rozpuszczamy, mieszamy z 1/3litra ubitej śmietany i z 2 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.
4. Gdy wylejemy wszystkie warstwy do tortownicy, posypujemy wiórkami czekoladowymi i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągając ciasto z formy delikatnie odrywamy folię aluminiową.

5 komentarze:

ladylaura pisze...

Wspaniałe ciacho ,ale obawiam sie ,ze takie równiutkie warstwy jak tobie,to by mi raczej nie wyszły...

kuchcikOla pisze...

wygląda wspaniale! :)

Magda C. pisze...

Wygląda świetnie! Zresztą połączenie trzech czekoladek nie może być nie dobre ;)

Karmel-itka pisze...

takie ciasto, to rozumiem!

Anonimowy pisze...

Hej, fajny przepis, chciałabym zrobić, ale nie zgadza mi się ilość żelatyny i wody podanej w składnikach z ilością podaną w przygotowaniu. Ze składników wynika, że do każdej masy idzie 2 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki wody, a w przygotowaniu napisane jest 1 łyżeczka żelatyny i 1 łyżka wody. Napisz proszę, która ilość jest prawidłowa. Mam nadzieję i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam, ?Basia :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne