niedziela, 3 listopada 2013

Chleb orkiszowo-żytni

Składniki:
- 1kg mąki orkiszowej
- 150g mąki żytniej
- ok. 1,2 litra wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 34g drożdży
- bułka tarta i płatki owsiane do obsypania
- masło do smarowania formy
- mąka pszenna do podsypania

Sposób przygotowania:
1. Do 300ml letniej wody wrzucamy drożdże, cukier i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ręką, dolewając stopniowo pozostałą wodę . Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od rąk, podsypując niewielką ilością mąki pszennej. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi i bułką tartą (ja jako formę wykorzystałam metalową puszkę). Do przygotowanej formy kładziemy wyrośnięte ciasto, uformowane w kulkę i odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 55 min. Gotowy studzimy.

4 komentarze:

Kasia pisze...

Fajny pomysł z tą puszką, oryginalny chlebek :)

Jula G. pisze...

ale fajny kształt! ;)

Kempek pisze...

Zawsze mnie ciekawiło jak takie okrągłe chleby się piecze...
A jak Ci się później udało go z tej formy wyjąć?:>

Pokochaj gotowanie pisze...

Jeżeli dokładnie wysmarujesz masłem i obsypiesz, to z wyciąganiem nie ma problemu!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi