niedziela, 6 października 2013

Tagine z kabaczkiem

Składniki:
- 0,5kg wołowiny (antrykot, rozbratel)
- 1 średni żółty kabaczek
- 1 puszka cieciorki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- puszka pokrojonych pomidorów
- po 2 garści suszonych śliwek, moreli, rodzynek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ziaren kolendry
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, gorący bulion, pomidory, koncentrat, słodką paprykę, suszone morele i śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, rodzynki, przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, całość dusimy ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie (od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić).
2. Następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka, odsączoną cieciorkę i dusimy jeszcze ok. 30 min. Przyprawiamy jeszcze do smaku i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z kuskusem lub kaszą jęczmienną.


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi