środa, 4 września 2013

Panna Cotta waniliowa z sosem malinowym

Składniki:
- 400ml śmietany 30%
- 1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 40g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
*na sos
- 1 szklanka malin
- 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści, zagotowujemy, ściągamy z palnika.
2. Dosypujemy żelatynę i energicznie ubijamy, aby żelatyna dobrze rozpuściła się. Masę wlewamy do małych foremek, odstawiamy na 5 min., od czasu do czasu mieszając, lekko studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
3. Przed podaniem wyciągamy z foremki, mocząc chwileczkę w ciepłej wodzie, aby ułatwić ich wyjęcie na talerzyki (uważać by nie robić tego zbyt długo, gdyż panna cotta nam się rozpuści).
4. Maliny gotujemy z cukrem przez ok. 5 min., studzimy. Gotową panna cottę polewamy ostudzonym sosem malinowym.

3 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

wygląda pysznie:) jeszcze te malinki.. mniam:)

bielinka pisze...

wspaniała, aż czuć ze zdjęcia zapach tego malinowego sosu.. :)

BGK pisze...

Zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi