niedziela, 2 czerwca 2013

Falafel-kotleciki z ciecierzycy

Składniki:
- 1 szklanka suszonej ciecierzycy
- 2 szklanki wody
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól i pieprz
*na sos
- 1 miękkie małe awokado
- 1 mały jogurt grecki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 4 tortille
- mieszanka sałat
- zielony ogórek
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzyce moczymy w wodzie przez noc. Następnie miksujemy (nie całkiem na gładko) z cebulą, czosnkiem, olejem sezamowym i ziołami. Przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się lekko zezłocą, delikatnie przewracamy.
2. Awokado miksujemy na gładko z jogurtem, czosnkiem, przyprawiamy do smaku.
3. Na tortille kładziemy sałatę, pokrojony w plastry ogórek, upieczone kulki z ciecierzycy, polewamy sosem z awokado i zawijamy.

4 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

o jaaaa... smakołyki!

92ana pisze...

Pysznie wyglądają. :-)

Justyna Bąk pisze...

świetnie wyglądają:)

Emma pisze...

bardzo lubię! i zdjęcie jakie apetyczne, aż mi w brzuchu zaburczało ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi