sobota, 13 kwietnia 2013

Pulpety w sosie śmietanowo-paprykowym

Składniki:
- 250g mięsa mielonego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 100ml śmietany słodkiej 18%
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, płatki owsiane ponownie podsmażamy i podlewamy 150ml wody, gotujemy do miękkości, studzimy.
2. Do mięsa dodajemy ugotowane płatki owsiane, papryki w proszku, do smaku sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety. Gotowe wrzucamy do 450ml wrzącej i osolonej wody, gotujemy ok. 10 min., następnie wyciągamy na talerzyk.
3. Do wywaru z mięsa dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy 5 min. Na końcu wkładamy ugotowane pulpety, chwilę podgrzewamy. Gotowe podajemy z ryżem.

1 komentarze:

Anulla pisze...

fajny ten sosik, taki inny od tego co zawsze przyrządzam:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi