środa, 24 kwietnia 2013

Chleb z suszonymi pomidorami

Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 40dag mąki pszennej
- 7 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 łyżeczki soli
- ok. 250 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, olej.
2. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę, aż stanie się elastyczne, odchodzące od ręki. Zagniatamy jeszcze przez chwilę, później wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 1,5 godziny, aż ciasto urośnie.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 30 min., aż chleb zbrązowieje (do suchego patyczka).

2 komentarze:

Mała kuchareczka pisze...

Ale wspaniale wygląda, tak zachęcająco.

ania-gotuje.blog.pl pisze...

ja robiłam kiedyś chleb na soku z pomidorów też był pyszny

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi