piątek, 15 lutego 2013

Chili con carne

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml bulionu
- sól i pieprz
- odrobina cukru

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, kiedy nie będzie surowe.
2. Dodajemy bulion, przyprawy, pomidory, koncentrat i gotujemy ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Idealnie pasuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem.

1 komentarze:

Sylvia F. pisze...

Jedno z moich ulubionych, choc lekko juz zapomnianych dan :) Chyba bede musiala sie do niego znowu usmiechnac :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne