poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa cukiniowo-kukurydziana

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki curry, kurkumy, gałki muszkatołowej ostrej papryki
- sól i pieprz
- grzanki z ciemnego pieczywa
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do posiekanej  i podsmażonej na maśle cebuli, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min.
2. Dodajemy przyprawy, serek topiony, śmietanę, 3/4 puszki kukurydzy, gotujemy do miękkości cukinii. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy.
3. Do zmiksowanej zupy wrzucamy pozostałą kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotujemy, podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

5 komentarze:

Madleine pisze...

wyglada baardzo apetycznie!

Melania W pisze...

cudnie wygląda !

Małgorzata Margaretka pisze...

Bardzo lubię zupy z nutką serową :)

Maggie pisze...

Wyglada naprawde smakowicie! Juz sam kolor poprawia humor :)

Dorota pisze...

sama cukiniowa trochę mi się znudziła, więc chętnie wypróbuję taką urozmaiconą kukurydzą :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi