środa, 9 stycznia 2013

Ciasto buraczkowo-marchewkowe

Składniki:
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka startych surowych buraków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mieszanki orzechów i rodzynek
- kilka kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, mieszamy.
2. Do ciasta dodajemy starte na małych oczkach buraki i marchewki, orzechy, aromat, wszystko mieszamy łyżką.
3. Gotowe wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obtoczonej bułką tartą. Pieczemy ok. 45 min. w 200 stopniach (do suchego patyczka).
4. Upieczone ciasto można polać gorzką czekoladą.

4 komentarze:

Melania W pisze...

Pierwsze słyszę o takim rarytasie :)

Ka sia pisze...

ja tez pierwszy raz slysze :) ale coz, trzeba sprobowac. pamietam jak nie chcialam tknac ciasta marchewkowego :) no bo jak to jesc ciasto z warzywa? a teraz lubie jak malo ktore ;))

www.chilli-choco-latte.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Najlepsze na Świecie to robi Paweł Rożniata

Jarosław Sułek pisze...

ja dodaje w sezonie gruszki pokrojone w kostke.polecam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi