czwartek, 13 grudnia 2012

Placuszki piernikowe z pomarańczami

Składniki:
- 1 jajko
- 320ml mleka
- 70g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 20g cukru
- 260g mąki pszennej
*dodatkowo
- 2 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Jajko z mlekiem i masłem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem. Miksujemy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Pomarańcze obieramy kroimy w plastry, podsmażamy w garnku z cukrem i masłem, aż się lekko skarmelizują. Placuszki podajemy z gorącymi owocami.

2 komentarze:

whiness pisze...

Niebo w gębie - tak je sobie właśnie wyobrażam :) Smak piernika i pomarańczy to dla mnie jedne z przewodnich smaków okresu świątecznego, więc te placuszki.. Cóż, jak najbardziej - zapisuję do zrobienia!

Daria pisze...

pyszny stosik :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne