środa, 28 listopada 2012

Łosoś na szpinaku

Składniki:
- 500g łososia norweskiego bez skóry i ości
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 400g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
- 100g sera lazur
- 200ml śmietany 30%
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy na filety, każdy nacieramy pieprzem, solą i pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Na łyżce oleju z pomidorów, podsmażamy wyciśnięty czosnek, następnie dodajemy szpinak, gdy zmięknie wrzucamy pokrojone pomidory, chwilę jeszcze gotujemy.
3. Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy pokrojony ser, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Łososia smażymy na złoty kolor na oliwie, uważać by go mocno nie wysuszyć.
5. Szpinak wykładamy na talerze, następnie łososia, polewamy serowym sosem. Danie idealnie pasuje podane z dzikim ryżem.


5 komentarze:

Dietetycznie. Moja rzeczywistość. pisze...

uwielbiam takie połączenie;)

Alinka pisze...

Pysznie wygląda! Jestem pewna, że mi posmakuje Twoja propozycja.

Ewelina Kowalska pisze...

Uwielbiam łososia z każdymi dodatkami :) a jeszcze ten szpinaczek:D pyszotka! :D

whiness pisze...

Łosoś i szpinak - uwielbiam :)

Mariola pisze...

Uwielbiam dania z łososiem,ten wygląda bardzo apetycznie:)zapraszam do siebie na łososia z kaszą gryczaną i pieczoną gruszką.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi