poniedziałek, 8 października 2012

Tarta serowo-owocowa

Składniki:
*na ciasto
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 65g masła
- 80g mąki pszennj
- 12g drobnego cukru
*na nadzienie
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 30%
- 70g sera ricotta
- 150g białego sera zmielonego
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 60g cukru
- 1/2 pomarańczy
- 2 duże figi
- 1 bzoskwinia lub morela
- 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Średnią formę smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach.
2. Sery mieszamy z jajkami, śmietaną, budyniem i cukrem na gładką masę, wykładamy na podpieczony spód i chwileczkę podpiekamy. Następnie układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 30 min. w 180 stopniach (masa serowa powinna się zapiec). Po tym czasie pozostawiamy jeszcze ok. 5 min.w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy, studzimy.


Przepis bierze udział w konkursie "Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!".
Produkty marki Apart Natural, które mnie zainspirowały to:
http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,31,morela-i-pomarancza.html
http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,7,14,figa-i-irys.html

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

mi smakowała ;p youmy polecam

Szana pisze...

wygląda bajecznie apetycznie!
pozdrawiam ciepło!,
Szana :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne