środa, 1 sierpnia 2012

Curry rybne

Składniki:
- 4 filety z dorsza bez skóry
- 1 jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sól i pieprz
- ryż

Sposób przygotowania:
1. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Sok z limonki mieszamy z kurkumą, doprawiamy solą, nacieramy marynatą rybę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do niej chili, czosnek, orzechy, nasiona kminu, wiórki kokosowe, miksujemy na pastę.
3. Przygotowaną pastę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, następnie dodajemy mieloną kolendrę, pół szklanki wody, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy jogurt, zagotowujemy, dokładamy zamarynowaną rybę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

2 komentarze:

Maggie pisze...

Moglabym codziennie jesc curry, a za rybnym to juz w ogole przepadam :)

olesia pisze...

fajnie tu u Ciebie:) zostaje na dluzej :)
przpeisy extra a te rybne curry rewelka:)
pozdrawiam

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi